Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов

27.03.2019г. Категория: Спорт Прегледи: 370
Дан колов
Преди 79 години на 27.03 светът се сбогува с една легенда - Дончо Колев Денев (Дан Колов), известен още като: „Кинг Конг", „Кралят на кеча",„Българският лъв",„Балканският лъв",„Железните ръце".
Един от най-емблематичните български спортисти за всички времена е роден в село Сенник (Севлиевско), където и умира. В ранната си детска възраст, след смъртта на баща му, Дан Колов започва да работи като овчар за да се издържа, след това заминава в Будапеща където работи като градинар. Работил е и като строител в железниците, миньор, хамалин.

Спортната му кариера започва, като борец в организираните сред работниците борби. Една от първите му епични победи е през 1914г. в цирк „Виктория", когато директора на цирка кани хора от публиката да премерят сили на арената със звездата Джеф Лоуренс-Циклопа. Дончо приема предизвикателството и успява да победи 106-килограмовия борец. Следват победи над много от известните за това време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглър Люис, Джим Браунинг и много други.
Дан Колов има регистрирани само 3 загуби през цялата си кариера. Той е първият европейски шампион на България по борба свободен стил, известен по онова време като „кеч".
Освен с невиждани дотогава умения, той впечатлява всички и с голямото сърце, което притежава. Той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност. Първият самолет на българските пощи е закупен от него. Създава школи по борба, за да тренира младите хора.
През 1935г. след 30 годишен престои в чужбина се завръща в родината си.
Хората организират грандиозно посрещане, на което му предлагат да бъде закаран с файтон до родното му село, но той отказва с думите „Пеш съм излязъл, пеш ще се върна!".
Възхитително е, как след толкова години прекарани зад граница, далеч от родината си, той не позволява връзката да бъде прекъсната и не сменя своето гражданство, макар и много пъти да бъде убеждаван, че трябва да го замени с американско. - „Чувствам се силен, защото съм българин!".
За смъртта на Дан Колов има няколко версии. Официалната е, че умира от туберкулоза, но повечето хора вярват, на теорията, че легендата е бил тровен от лекари в продължение на много време. Причината за това е, че „Българския лъв" е истинска заплаха на тепиха и не са били малко хората, които са целели неговото отстраняване.

Дончо Колев Денев е доказателство, че легендите никога не умират, а остават живи за да бъдат пример и вдъхновение за света.

WWW.SPORTRESPECT.COM TEAM

8 сензационни рекорда от Евро 2016 8 сензационни рекорда от Евро 2016
13.07.2016г. Категория: Спорт
Настъпи края на Европейското първенство по футбол, наричано още Евро 2016г. След безброй двубой, опити, победи и загуби първенството завърши в полза на Португалия. По време на дългия път към върха бяха поставени и подобрени множество рекорди.Българските тенисисти – гордостта на България Българските тенисисти – гордостта на България
18.04.2016г. Категория: Спорт
Нашата малка и скромна страна е пълна с красоти, богатства и истински таланти. Причините да се гордеем, че сме част от нея са безброй. Една от тях са нашите спортисти, които представят България в най-различни континенти на едно високо и достойно ниво.
Нов гостуващ екип на Реал Мадрид сезон 2016/2017 Нов гостуващ екип на Реал Мадрид сезон 2016/2017
17.01.2016г. Категория: Спорт
Новият гостуващ екип на Реал Мадрид за сезон 2016/2017 ще е изработка отново на Адидас, като този път ще изненадат феновете с традиционен гостуващ екип, но с реновиран, модерен и осъвременен стил.
Кои са най-бързите футболисти в света? Кои са най-бързите футболисти в света?
09.05.2016г. Категория: Спорт
С времето става ясно, че освен добра техника е необходимо ловкост и бързина на футболистите. Едно от последните направени изследвания на ФИФА е за бързината на футболистите. Според него е направена и класация за 10-те най-бързи футболиста в света. Засечените им рекорди са зашеметяващи.
Лесен и приятен начин да се освободим от напрежението и излишните килограми Лесен и приятен начин да се освободим от напрежението и излишните килограми
29.02.2016г. Категория: Спорт
С настъпването на пролетта се увеличават и възможностите за извършване на физическа активност на открито. Ходенето е една от тези възможности. То може да бъде толкова ефективно, колкото всеки друг спорт.
И най-големите грешат И най-големите грешат
03.08.2016г. Категория: Спорт
Грешката е нещо човешко, може да се случи на всеки и няма човек, който никога да не греши. Случва се дори на най-добрите. Пример за това е футболистът на Залцбург - Андреас Улмер, който игра с фланелка на друг отбор.
За или против спорта по време на бременност? За или против спорта по време на бременност?
11.04.2016г. Категория: Спорт
За всички е известно, че по време на бременността, всяка жена се нуждае от добра почивка, отличен сън и много храна. След многократни изследвания стана ясно, че бременните жени, при които всичко е наред и върви по план с плода, освен че е позволено да спортуват е изключително необходимо да го правят.
5-те най-странни стадиона в света 5-те най-странни стадиона в света
31.08.2016г. Категория: Спорт
За отборите и феновете стадиноът не е просто поле за игра, разположено на равна повърхност с трибуни,за тях то е свещено и ценено място, равно с екипа, емблемата, цветовете и химна на отбора.
Сините от Лондон с нов стадион Сините от Лондон с нов стадион
17.01.2016г. Категория: Спорт
Собственикът футболния отбор Челси, който е и шампион на Англия - Роман Абрамович е решил да построи нов стадион с повече места и по-добра визия. Представени са планове за реконструкция на "Стамфорд Бридж" на местните власти в Лондон.
Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех