Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Да счупиш рекорд с велосипед от лагери

02.04.2021г. Категория: Спорт Прегледи: 151
Историята помни изключителни постижения и изобретения, в следствие на комбинацията между талант, мотивация и нестихващ хъс. Такава е и историята на феноменалния шотландски колоездач Греъм Обри (“Летящият Шотландец“), роден през 1965 година.
Професионалното колоездене е изключително скъп спорт, което изисква оборудване от най-висок клас. Как обаче, Греъм Обри стига до върха на своите възможности и постижения без такова? Страстта му към колоезденето възниква още в неговото детство, където единствен изход от агресивните му съученици, се явява едно колело. Гениалният му ум и изобретение, внасят изцяло нов поглед в сферата на колоезденето и поставя началото на нова ера. През 1993 година, безизвестният до тогава Обри, чупи рекорда в световно състезание–World Hour Record, със своя лично конструиран велосипед. Правилата на състезанието са прости: достигни толкова далеч и толкова бързо, колкото можеш, за един час! За тази си цел, колоездачът успява да изобрети експериментално конструиран велосипед с помощта на колесни лагери от пералня. Какво прави велосипеда на Обри Old Faithful” толкова особен? Обследвайки принципите на аеродинамиката и ролята на тялото, колоездачът фиксира обувките към педалите, за да намали съпротивлението срещу тялото му. Променя и позицията на тялото, като сгъва ръцете под нивото на гърдите, а тялото изнася над самото кормило. По този начин аеродинамичното съпротивление се редуцира с около 15%.
С помощта на своето изобретение, велосипедистът чупи 9-годишния рекорд на италианската легенда Франческо Мозер, изминавайки 51.596 км. Въпреки това, рекордът му се задържа само седмица, тъй като бива подобрен от британския олимпийски шампион Крис Бордман. В последствие Международния колоездачен съюз забранява позицията на Греъм Обри, което го кара да изобрети нова такава, известна като „позицията на Супермен“. Оказва се още по-добра понеже е по-управляема и удобна за велосипедиста. През 1995 година, Обри отново подобрява рекорда!

Днес оригиналният велосипед на Греъм Обри е изложен в Националния музей на Шотландия в Единбург. Вдъхновяващата му история е пресъздадена в автобиографичен филм и книга, проследяващ линията на спортната му кариера и личностно развитие!


Виж какво сме приготвили за любителите на колоезденето тук!


Шаварш Карапетян-плувец с мисия Шаварш Карапетян-плувец с мисия
26.03.2021г. Категория: Спорт
Високите му постижения и рекорди правят спортната му кариера изключително стойностна и ценена. Кой е той? 11-кратен световен рекордьор, 17-кратен световен шампион и 13-кратен европейски шампион по подводно плуване, и.. човек! Удостоен e с няколко приза за своята жертвоготовност и героизъм, както и доживотна признателност за своя подвиг.

Неймар - Трансферната цел на Пеп Гуардиола Неймар - Трансферната цел на Пеп Гуардиола
08.02.2016г. Категория: Спорт
Бразилският футболист - Неймар да Силва Сантос Жуниор е основната трансферна цел на бъдещият треньор на Манчестър Сити – Хосеп (Пеп) Гуардиола. Настоящият, старши треньор на Байерн Мюнхен иска звездата на Барселона да стане първото му попълнение в следващия сезон.
8 сензационни рекорда от Евро 2016 8 сензационни рекорда от Евро 2016
13.07.2016г. Категория: Спорт
Настъпи края на Европейското първенство по футбол, наричано още Евро 2016г. След безброй двубой, опити, победи и загуби първенството завърши в полза на Португалия. По време на дългия път към върха бяха поставени и подобрени множество рекорди.Какви суеверия имат легендите от света на спорта? Какви суеверия имат легендите от света на спорта?
27.03.2020г. Категория: Спорт
Всеки човек е суеверен, някои в голяма степен, други не толкова. Суеверните ритуали се забелязват най-често при спортистите. В тази статия ще Ви запознаем със суеверието на легенди от света на спорта. Кой в какво вярва и какво прави в името на успеха и победата.
Шпайкове от лейкопласт и три златни медала Шпайкове от лейкопласт и три златни медала
19.03.2021г. Категория: Спорт
Силата на мотивацията и желанието за развитие са две необятни понятия, които сами по себе си могат да резултират в разнообразни сфери от живота. Такъв пример е историята на 11-годишна лекоатлетка Рия Булос и нейният нестихващ хъс за победа!Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов
27.03.2019г. Категория: Спорт
Преди 79 години на 27.03 светът се сбогува с една легенда - Дончо Колев Денев (Дан Колов), известен още като: „Кинг Конг", „Кралят на кеча",„Българският лъв",„Балканският лъв",„Железните ръце".
Сините от Лондон с нов стадион Сините от Лондон с нов стадион
17.01.2016г. Категория: Спорт
Собственикът футболния отбор Челси, който е и шампион на Англия - Роман Абрамович е решил да построи нов стадион с повече места и по-добра визия. Представени са планове за реконструкция на "Стамфорд Бридж" на местните власти в Лондон.
15 интересни факта от спортния свят 15 интересни факта от спортния свят
18.08.2020г. Категория: Спорт
Непрекъснатата динамика в спортния свят предразполага неминуемо освен към постоянно подобряване на рекорди, така и към спортни прецеденти, които остават траен отпечатък в историята на спорта.10 интересни факта за баскетбола 10 интересни факта за баскетбола
01.06.2016г. Категория: Спорт
Баскетболът е един от най-практикуваните спортове в съвременния спортен свят. Съществува още от 1892г., като тогава е проведена първата баскетболна среща. Спортът е измислен от американския учител - Джеймс Нейсмит. В тази статия ще запознаем всички любители на спорта, а и не само, с интересни и запомнящи се факти:
Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех