Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Шаварш Карапетян-плувец с мисия

26.03.2021г. Категория: Спорт Прегледи: 150
Шаварш Карапетян се ражда в малкия град Кировакан, Армения на 19.05.1953 година. Първоначално спортната му кариера стартира в сферата на класическото плуване, но в последствие променя дисциплината и продължава своето развитие в „подводно плуване“. Високите му постижения и рекорди правят кратката му, но богата спортна кариера изключително стойностна и ценена. Кой е той? 11-кратен световен рекордьор, 17-кратен световен шампион и 13-кратен европейски шампион по подводно плуване, и.. човек!
Нещо необичайно обаче, му донася допълнителна признателност и почести! По време на стандартната му сутрешна подготовка, Карапетян, брат му и треньорът му, стават свидетели на катастрофа с тролейбус край водохранилището на Ереван. Тролеят излиза от пътя и потъва в дълбоките студени води за отрицателно време. Шаварш без да се замисли, се хвърля в язовира и стартира спасителна акция. За да достигне до множеството пътници се налага да счупи един от прозорците на тролейбуса с крак, което му носи доста прорезни рани, но благодарение на адреналина от случката, почти не го осъзнава към онзи момент. Карапетян се заема с изваждането на пътниците, докато брат му и треньорът ги поемат и им оказват помощ. Спортистът успява да извади почти половината пътници, от които за съжаление едва 20 души оцеляват. В този момент, Шаварш не осъзнава опасността за самия себе си, а влага всичките си усилия да спаси жертвите от инцидента, като съкращава броя вдишвания, необходими му за всяко гмуркане. След последното (около 40 общо), успява да достигне брега с големи трудности, след което губи съзнание поради липсата на достатъчно кислород.
След като е откаран в болница става ясно, че е с голямо количество изгубена кръв, скъсани сухожилия и измръзване. Налага се да остане под наблюдение цели 45 дни, в които развива двустранна пневмония и инфекция. Въпреки множеството травми, той продължава кариерата си до 1979г., когато печели 11-та си титла.

Шаварш Карапетян е удостоен с няколко приза за своята жертвоготовност и героизъм- орден от СССР, награда от ЮНЕСКО и доживотна признателност за своя подвиг.
Футболът-коледната традиция на Великобритания Футболът-коледната традиция на Великобритания
11.12.2020г. Категория: Спорт
Футболът заема специално място в британската култура, което остава и до днес, така че когато и да се отдаде възможност за футболен уикенд изпълнен с много заряд и спортен хъс, то „Висшата лига" несъмнено е едно от ТОП първенствата !
Какво да очакваме от екипите на Барселона за 2016/2017г. Какво да очакваме от екипите на Барселона за 2016/2017г.
17.01.2016г. Категория: Спорт
Президентът на ФК Барселона - Джосеп Мария Бартомеу потвърди в интервю за RAC 105, че вдъхновението за новите екипи е от дизайна на тези от сезон 1991-1992г., като едновременно с това се цели да се припомни славния период на отбора.
Шпайкове от лейкопласт и три златни медала Шпайкове от лейкопласт и три златни медала
19.03.2021г. Категория: Спорт
Силата на мотивацията и желанието за развитие са две необятни понятия, които сами по себе си могат да резултират в разнообразни сфери от живота. Такъв пример е историята на 11-годишна лекоатлетка Рия Булос и нейният нестихващ хъс за победа!Българските тенисисти – гордостта на България Българските тенисисти – гордостта на България
18.04.2016г. Категория: Спорт
Нашата малка и скромна страна е пълна с красоти, богатства и истински таланти. Причините да се гордеем, че сме част от нея са безброй. Една от тях са нашите спортисти, които представят България в най-различни континенти на едно високо и достойно ниво.
Чернокожият Джеси Оуенс печели 4 златни медала пред очите на Хитлер Чернокожият Джеси Оуенс печели 4 златни медала пред очите на Хитлер
04.04.2016г. Категория: Спорт
През 1936г. на Олимпийските игри в Берлин взима участие чернокожият, американски лекоатлет – Джеси Оуенс. Той се състезава в четири дисциплини: 100м. спринт, 200м. спринт, дълъг скок и 4 х 100м. щафета. Оуенс показва много добри резултати, с които поставя 3 световни рекорда и грабва 4 златни медала.
Най-изумителните и нестандартни спортове, за които със сигурност не сте чували Най-изумителните и нестандартни спортове, за които със сигурност не сте чували
15.06.2016г. Категория: Спорт
В света на спорта съществуват безброй много спортове, за които със сигурност не знаем, че съществуват. В тази статия ще ви запознаем със странни, нестандартни, но същевременно интересни и доближаващи се до обикновените и масово разпространени спортове.
Какви суеверия имат легендите от света на спорта? Какви суеверия имат легендите от света на спорта?
27.03.2020г. Категория: Спорт
Всеки човек е суеверен, някои в голяма степен, други не толкова. Суеверните ритуали се забелязват най-често при спортистите. В тази статия ще Ви запознаем със суеверието на легенди от света на спорта. Кой в какво вярва и какво прави в името на успеха и победата.
15 интересни факта от спортния свят 15 интересни факта от спортния свят
18.08.2020г. Категория: Спорт
Непрекъснатата динамика в спортния свят предразполага неминуемо освен към постоянно подобряване на рекорди, така и към спортни прецеденти, които остават траен отпечатък в историята на спорта.Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов
27.03.2019г. Категория: Спорт
Преди 79 години на 27.03 светът се сбогува с една легенда - Дончо Колев Денев (Дан Колов), известен още като: „Кинг Конг", „Кралят на кеча",„Българският лъв",„Балканският лъв",„Железните ръце".
Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех