Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Бягащата пътека-от „подемна сила“ до иновативен фитнес уред

17.07.2020г. Категория: Спорт Прегледи: 253
Замисляли ли сте се как достъпни и широко разпространени вече предмети са създадени или как въобще се е стигнало до идеята за тяхното проектиране, а същевременно са неизменна част от нашето ежедневие. Много голям процент от тях крият малко известни и познати факти. Такава например е историята на един от най-често използваните за кардио тренировки уред- бягащата пътека. За да се стигне до сегашния ѝ дизайн и функционалност, пътечката е преминала през много алтернативи и изпитания назад във времето.

1. „Подемна сила"

Още в Древен Рим, в края на I век, принципът на бягащата пътечка бил използван, за да се повдигнат тежки блокове при строежите. Това се случвало с помощта на колело с голям диаметър, което се задвижвало благодарение на ходещите във вътрешната му част работници.

2. „Конската" бягаща пътека

Освен в строителството, бягащата пътека намерила приложение и в селскостопанството и ежедневието на хората в далечния XIX век. Повечето селскостопански машини се задвижвали благодарение на вятъра и водата, но поради променливите и несигурни условия, хората започнали да търсят по-надежден източник на енергия. За тази си цел, открили че конската сила е достатъчно голяма и може да им помогне в това начинание. Според някои учени мерната единица „конска сила" датира от този период.

3. Бягаща пътека задвижвана от кучета, овце, кози

Този тип пътеки са на същия принцип на бягащата конска пътечка, но задвижвани от по-малки животни. Съответно, и машините за които били използвани изисквали по-малко сила, като например биене на мляко и масло, мелене на зърно и обработка на твърди материали.


4. „Затворнически" пътеки за наказания


Затворническата бягаща пътека била изобретена през 1818 година от Уилям Кубит, който се погрижил и затворниците да се захванат с нещо полезно. Пътеката представлявала дълъг въртящ се цилиндър, който се задвижа от затворниците при стъпването им върху специални за това педали. Предимно били предназначени за задвижване на селскостопански машини като помпи и мелници и произвеждане на електроенергия за фабриките, но когато се стигнело до необходимост от строги наказания, пътечката също била от полза.

5. В медицинска сфера

Първата приличащата на познатата ни бягаща пътека била изобретена от доктор Робърт Брус през 1952 година за провеждането на медицински проучвания и диагностициране на пациенти. Лекарите бързо стигнали до извода, че пациентите които тренират на пътека са със значително подобрени функции на белия дроб и сърцето. Поради тези заключения, в днешно време повечето медицински центрове и хосписи са оборудвани с бягащи пътеки.


В крайна сметка, първата предназначена за домашни упражнения и тренировки бягаща пътека била представена от Бил Стауб и д-р Кенет Купър. Благодарение на нарасналата популярност на уреда, редица фирми започнали да го произвеждат. В момента сме свидетели на ултра модерни бягащи пътеки, които постоянно биват подобрявани във функционален и технологичен апект.


С нашият асортимент от спортни уреди и оборудване можете да се запознаете от тук.
WWW.SPORTRESPECT.COM


Най-дълго продължилата среща в историята на футбола Най-дълго продължилата среща в историята на футбола
02.07.2020г. Категория: Спорт
В света на спорта неведнъж са ставали прецеденти, поради различни непредвидени обстоятелства. Срещата между „Райо Валекано" и „Албасете" доказва това, като продължителността на двубоя се проточва в рамките на 6 месеца.
Вечното предателство във футбола. ЧАСТ ВТОРА Вечното предателство във футбола. ЧАСТ ВТОРА
23.08.2016г. Категория: Спорт
Във втората част на темата: Вечното предателство във футбола, ще Ви представим другата част от известни футболни звезди, които преминават от един в друг отбор и това не се одобрява от техните фенове и съотборници.
Най-изумителните и нестандартни спортове, за които със сигурност не сте чували Най-изумителните и нестандартни спортове, за които със сигурност не сте чували
15.06.2016г. Категория: Спорт
В света на спорта съществуват безброй много спортове, за които със сигурност не знаем, че съществуват. В тази статия ще ви запознаем със странни, нестандартни, но същевременно интересни и доближаващи се до обикновените и масово разпространени спортове.
Сините от Лондон с нов стадион Сините от Лондон с нов стадион
17.01.2016г. Категория: Спорт
Собственикът футболния отбор Челси, който е и шампион на Англия - Роман Абрамович е решил да построи нов стадион с повече места и по-добра визия. Представени са планове за реконструкция на "Стамфорд Бридж" на местните власти в Лондон.
Как влияе спортът при възпитанието на децата Как влияе спортът при възпитанието на децата
12.02.2016г. Категория: Спорт
Спортът е важен за всяко човешко същество. Той развива освен физическите и психическите способности. Оказва силно влияние върху здравето и имунната система. Учи на дисциплина, колективност, решителност, упоритост, стабилност и още много други качества, от които всеки човек се нуждае.


Нов гостуващ екип на Реал Мадрид сезон 2016/2017 Нов гостуващ екип на Реал Мадрид сезон 2016/2017
17.01.2016г. Категория: Спорт
Новият гостуващ екип на Реал Мадрид за сезон 2016/2017 ще е изработка отново на Адидас, като този път ще изненадат феновете с традиционен гостуващ екип, но с реновиран, модерен и осъвременен стил.
10 ТОП ЛАФОВЕ ЗА 2019 ГОДИНА В СВЕТА НА СПОРТА 10 ТОП ЛАФОВЕ ЗА 2019 ГОДИНА В СВЕТА НА СПОРТА
30.12.2019г. Категория: Спорт
2019 година е към своя край, нека си припомним 10 от най-забавните лафове на спортисти и треньори за годината.
Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов Историята за непобедимия „Български лъв“ – Дан Колов
27.03.2019г. Категория: Спорт
Преди 79 години на 27.03 светът се сбогува с една легенда - Дончо Колев Денев (Дан Колов), известен още като: „Кинг Конг", „Кралят на кеча",„Българският лъв",„Балканският лъв",„Железните ръце".
8 сензационни рекорда от Евро 2016 8 сензационни рекорда от Евро 2016
13.07.2016г. Категория: Спорт
Настъпи края на Европейското първенство по футбол, наричано още Евро 2016г. След безброй двубой, опити, победи и загуби първенството завърши в полза на Португалия. По време на дългия път към върха бяха поставени и подобрени множество рекорди.Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех