Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Знаете ли кога и как е възникнал футбола?

18.03.2016г. Категория: Актуално Прегледи: 1605
Футбол
Футболът е един от най-популярните спортове в Европа и Южна Америка. Родината на спорта се счита, че е Англия, където играта се е играла още в средните векове, макар и по доста по-различен начин. Известни са и други държави, в които са се практикували игри наподобяващи познатият и съвременен спорт - Футбол.
Някои учени смятат, че най-ранните сведения за игра с топка са от 2500 г. преди Христа, тъй като в египетски гробници са открити рисунки и топки направени от животинска кожа и парцали.

Футболът в древен Рим е с име "Harpastum", което означава „Игра с малка топка". В класическата литература играта се определя, като много груба и брутална. Броят на играчите е между 5 и 12.
Юлий Цезар кара войниците да играят "Harpastum", за да са винаги в добра форма и напълно готови за битки. Играта станала много популярна, но с нарастването на интереса нараснали и злополуките.

Харпастум
Римска игра - Harpastum

Гърците играели подобна игра, наричана "Episkyros", което се счита, че е далеч по-натоварваща и динамична от "Harpastum". Интересното при правилата на тази игра е, че в нея можели да се включат и мъже и жени, които играели чисто голи. Размера на топката е малък и първоначално са се изработвали от плат и козина, в последствие от пикочен мехур на прасе.

Епискирос
Гръцка игра - Episkyros

Играта, която най-много се доближава от всички древни игри до съвременния футбол е китайската игра "Tsu-Chu", което означава: "Ритни топката с крак". Играла се е още по времето на династиите през 2-3век преди Христа. Военните също са използвали играта за да поддържат войниците си в отлична форма. Топката е направена от кожа и пълна с пера. Големината и е около 30-40см. Вратата се състояла от плат, закачен на два пръта. Използването на ръцете не е позволено, за разлика от останалите древни игри. Една от основните разлики между китайската игра и съвременния футбол е височината на вратата, която е била 9м. Друга важна разлика е, че не всеки път печели отбора с повечето голове. Понякога победата е била за отбора, чийто играчи са с по-добри умения.

Тцу Чу
Китайска игра - Tsu-Chu

Друга подобна на футбола игра е японското Kemari, което възниква 4-5 век преди Христа и се играе до днес. Отличава се с липсата на състезателния характер. Играчите се нареждат в кръг и си подават топката един на друг , като използват само крака и основната идея е тя да не докосва земята. Топката е направена от еленова кожа, пълна със стърготини. С времето играта се популяризирала сред всички нива в обществото и се играела и от малки и големи. В Япония и до днес се играе Kemari.

Кемари
Японска игра - Kemari

Съвременния футбол започва своето най-бурно развитие в Европа през 9 век, когато играта се е разпространявала от град в град. Играела се е предимно на улицата, като строго определени правила нямало. Хората можели да използват всяка част от тялото си, включително да хапят, ритат, щипят и др., което се смятало за нарушаване на обществения ред и в някой периоди от историята на Великобритания, футболът бил забранен. През 1365 година, крал Едуард III забранил футбола поради нарастващите случаи на насилие по време на играта.
Едва през 16в. е станало на въпрос да бъдат създадени по-строги и регламентирани правила на играта, когато футболът се практикувал в 6 от 7 училища в Англия.
Съвременните правила на футбола датират от 1863г. когато Футболната асоциация се опитва да обедини системи от правила, които да бъдат спазвани по време на игра.

Европейски Футбол
Днес футболът се играе всеки ден от милиони хора по света, най-вече в Европа и Южна Америка. Футболът предизвиква големи емоции сред населението и играе важна роля във всекидневието им. Много хора се занимават любителски със спорта, докато други го практикуват професионално и поставят рекорди в историята на футбола. Такива са: Зинедин Зидан, Диего Марадона, Пеле, Ромарио, Роналдиньо, Кристиано Роналдо, Меси и др. В тази бройка от златните играчи, оставили видни следи в историята на футбола има и български представители – Христо Стойчков, Димитър Бербатов и др.

WWW.SPORTRESPECT.COM TEAM

10 факта за спорта, които много ще ви изненадат 10 факта за спорта, които много ще ви изненадат
11.03.2016г. Категория: Актуално
Спортът е съвкупност от специфични, физически упражнения, които се изпълняват с определена цел и в условия, различни от всекидневните. Някои хора спортуват за развлечение и разтоварване, други за усъвършенстване на умения, трети просто за добра визия.
Барса се похвали с новия уникален "Камп Ноу" Барса се похвали с новия уникален "Камп Ноу"
14.03.2016г. Категория: Актуално
Началото на този месец, Каталунците споделиха, че търга за реконструкция и дизайн на Кемп Ноу е спечелен от отбора на тримата архитекти Nikken Sekkei, Pascual и Ausió.
PUMA създаде изумително леки и удобни кецове PUMA създаде изумително леки и удобни кецове
27.01.2017г. Категория: Актуално
В колекцията присъстват ултра-леките кецове, с което се отличават от всички останали модели. Изработени са от много леки, мрежести, синтетични и текстилни материали; масивна, гумена, но изключително мека и удобна подметка.
СЕЗОНА ЗАПОЧНА, ИЗНЕНАДАЙ ПРОТИВНИКА СЕЗОНА ЗАПОЧНА, ИЗНЕНАДАЙ ПРОТИВНИКА
15.09.2016г. Категория: Актуално
Имаш любим футболен отбор, който подкрепяш неистово. Посещаваш мачовете или викаш за него пред телевизора с приятели. Всичко това можеш да го направиш по един уникален начин, като се сдобиеш с фен артикул на отбора.
BACK TO SCHOOL В SPORTRESPECT С ПОДАРЪК-РАНИЦА ЗА ВСЕКИ BACK TO SCHOOL В SPORTRESPECT С ПОДАРЪК-РАНИЦА ЗА ВСЕКИ
16.08.2018г. Категория: Актуално
Знаем, че все още всички се наслаждават на закъснялото лято, но първият учебен ден наближава и е време да започне трескавата подготовка.
Харесай, сподели и спечели! Харесай, сподели и спечели!
10.02.2016г. Категория: Актуално
Само сега имате уникалната възможност да спечелите Шапката NIKE Air Jordan 1 Flexfit Fitted Cap само с един „клик".
Роналдо, Меси, Неймар или Ибрахимович Роналдо, Меси, Неймар или Ибрахимович
29.12.2017г. Категория: Актуално
С напредването и развитието на съвременните технологии, и най-вече приложения, вече е възможно да бъдем в крак с най-важните новини и събития свързани със знаменитостите.
Най-смешните имена на спортисти в историята Най-смешните имена на спортисти в историята
16.03.2016г. Категория: Актуално
Представяме Ви някои от най-смешните, нецензурирани имена на спортисти. Българското им значение определено ще Ви развесели. Учените казват, че смехът удължава живота. Ако наистина е така, след тези редове Ви гарантираме доста дълъг живот.
СПОРТРЕСПЕКТ ПОДКРЕПЯ ЦЕНОВ В НОВАТА МУ СПОРТНА ИНИЦИАТИВА СПОРТРЕСПЕКТ ПОДКРЕПЯ ЦЕНОВ В НОВАТА МУ СПОРТНА ИНИЦИАТИВА
15.02.2019г. Категория: Актуално
Митко Ценов е един от най-силните бегачи в България през последните няколко години и един от най-добрите на средни и дълги бягания в Европа.
Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех