Вход Вход Регистрация Регистрация
0
Кошница 0.00лв.
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

5 грешки, които допускате с обувките си за бягане

06.07.2016г. Категория: Актуално Прегледи: 1744
маратонки
Всеки активно спортуващ човек е наясно с факта, че обувките са една важна част от спортния екип. Това е така, защото начинът, по който човек се движи или бяга, е важен не само за равновесието, но и за устойчивостта на организма като цяло и дори за подобряване на спортните постижения. Поради тази причина всеки трябва да избира най-подходящият чифт за него. Освен да изберете обувки е необходимо и да ги използвате добре и по-предназначение, за да не провалите вашето бягане и да попаднете в нежелани ситуации.

Ето и грешките, които е възможно да допускате с обувките си за бягане:


НЕ ВРЪЗВАТЕ ВРЪЗКИТЕ СИ ПРАВИЛНО
връзване
Често срещана грешка е лошо вързаните връзки. Не трябва да ги оставяте прекалено свободни, нито да ги стягате много. Ако са ви свободни, кракът ще се плъзга и няма да е стабилен, което от своя стана води до намаляване на ефективността на оттласкването. От това могат да се получат и много контузии или болки в ахилесовото сухожилие, прасците, глезените и коленете, тъй като натоварването е двойно по-голямо. По същият начин и прекалено стегнатите връзки могат да доведат до болки и влошаване на ефективността на тренировката и резултатите. В най-добрия случай, обувките трябва да се явяват като продължение на крака и да оказват помощ на ходилото всеки път, когато то има контакт със земята, а не да му пречат и по този начин да влошат работата на ставите.


БЯГАТЕ, ХОДИТЕ ВЪВ ФИТНЕС ЗАЛАТА И ПОЛЗВАТЕ ЗА ЕЖЕДНЕВНО НОСЕНЕ ЕДИН И СЪЩ ЧИФТ ОБУВКИ

Обувките за бягане са различни от тези за фитнес, тенис или ежедневните. Трябва да бягате само с маратонки, които са предназначени за бягане. Това е така, защото маратонките притежават необходимия баланс между гъвкавост и добра подкрепа на ходилата, намаляват натоварването върху мускулите и ставите и не запарват, а осигуряват на краката нужната вентилация. Правилните и подходящите маратонки освен, че ще допринесат за вашето бързо бягане и подобряване на рекордите ви, ще ограничат възможността от контузии и наранявания.

ИЗПОЛЗВАТЕ ОБУВКИТЕ ЗА БЯГАНЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ

Голяма част от спортуващите бягане правят тази грешка. Купуват чифт маратонки и забравят да ги подменят. Истината е, че с течение на времето, материалите в маратонките започват да губят качеството си и се износват, губят мекотата и съответно ефективността. Производителите на специализираните обувки за бягане препоръчват на всеки 800-1000 км бягане да се сменят обувките. Това е условна насока, която, разбира се, не важи за всеки. Времето за смяна при някои настъпва по-рано, за някои по-късно, в зависимост от тялото и биомеханиката на човек. Знак, че трябва да смените маратонките са болките в краката, коленете или долната част на гърба.


ПОЧИСТВАТЕ МАРАТОНКИТЕ СИ ГРЕШНО
МРЪСНИ МАРАТОНКИ

Повечето хора решават, че когато маратонките се замърсят най-добрият вариант е да ги пуснат в пералнята. Това не е така, защото прането обувките за бягане влошава състоянието на подплънките и така за много кратко време маратонките стават негодни за използване. Затова можете да почиствате всеки път след бягане маратонките си с мокри кърпи. По този начин ще запазите добрият им вид по-дълго време.


ИЗБИРАТЕ НЕПОДХОДЯЩ РАЗМЕР ОБУВКИ
следа

Много често краката се подуват в края на деня или дълга тренировка. Повечето модели маратонки се произвеждат стегнати отстрани. Когато закупите същият размер маратонки, който обикновено избирате при закупуване на обувки, сте склонни да си причините проблеми, болки и контузии. Търкането, което се получава между подутият крак и маратонката може да доведе до мехури, мазоли, набиване на пръстите, неприятно претриване и рани. Затова когато избирате маратонки за бягане си взимайте номер с половин или един номер по-голям от този, който обикновено носите.


WWW.SPORTRESPECT.COM TEAM

Знаете ли, че на Титаник е имало фитнес? Знаете ли, че на Титаник е имало фитнес?
01.04.2016г. Категория: Актуално
Титаник е един от трите британски лайнера от клас „Олимпик" и един от най-големите пътнически параходи в света по онова време. Известен е със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април 1912г.
10 факта, които не знаете за Adidas 10 факта, които не знаете за Adidas
02.03.2016г. Категория: Актуално
Адидас години наред произвежда голям брой спортни обувки, дрехи и аксесоари. Много хора мислят, че марката е с американски произход, но всъщност родината ѝ е Германия.
Меси подписва договор написан на салфетка Меси подписва договор написан на салфетка
08.11.2017г. Категория: Актуално
Първият договор на Лионел Меси е бил написан и подписан върху обикновена салфетка. Причината за това е била, че Чарли Рексач бил толкова впечатлен от уменията на Меси, че е искал незабавно да подпише договор с него.
Как да се отървем от целулита? Как да се отървем от целулита?
27.04.2016г. Категория: Актуално
Коя жена не желае да изглежда добре със стегнати крака, корем, дупе и най-вече тяло без целулит? Много жени се примиряват с наличието на целулита и го приемат като козметичен дефект, който няма лечение. Това не е така, с добър хранителен режим, упражнения и здравословен начин на живот, нещата могат коренно да се променят.
Знаете ли кога и как е възникнал футбола? Знаете ли кога и как е възникнал футбола?
18.03.2016г. Категория: Актуално
Футболът е един от най-популярните спортове в Европа и Южна Америка. Родината на спорта се счита, че е Англия, където играта се е играла още в средните векове, макар и по доста по-различен начин. Известни са и други държави, в които са се практикували игри наподобяващи познатият и съвременен спорт - Футбол.
Харесай, сподели и спечели! Харесай, сподели и спечели!
10.02.2016г. Категория: Актуално
Само сега имате уникалната възможност да спечелите Шапката NIKE Air Jordan 1 Flexfit Fitted Cap само с един „клик".
Литекс представи новите екипи GIVOVA предоставени от SportRespect.com Литекс представи новите екипи GIVOVA предоставени от SportRespect.com
01.08.2019г. Категория: Актуално
Ръководството и футболистите на Литекс представиха новите екипи на тима за сезон 2019/2020 година. Това се случи на специална пресконференция в официалния шоурум на SportRespect.com – Генерален представител на марката GIVOVA за България.
СПОРТРЕСПЕКТ ПОДКРЕПЯ ЦЕНОВ В НОВАТА МУ СПОРТНА ИНИЦИАТИВА СПОРТРЕСПЕКТ ПОДКРЕПЯ ЦЕНОВ В НОВАТА МУ СПОРТНА ИНИЦИАТИВА
15.02.2019г. Категория: Актуално
Митко Ценов е един от най-силните бегачи в България през последните няколко години и един от най-добрите на средни и дълги бягания в Европа.
Какво трябва задължително да знаем преди да отидем в планината? Какво трябва задължително да знаем преди да отидем в планината?
22.04.2016г. Категория: Актуално
Всички знаят, че разходките сред чистия въздух са много полезни, активното движение и тихите планински поляни действат на психическото и физическото състояние на всеки човек. Нашата страна е една от най-богатите на необятни, красиви и обширни гледки и места. Планината освен да пленява със своята красота, крие хиляди опасности и предизвикателства и затова трябва да сме подготвени когато я посещаваме.
Горе Нашите предимства
Работно време Работно време: Понеделник - Петък от 9:00ч. до 19:00ч.
Абонирай се за промоции и отстъпки:
Зареждане
Успех Неуспех